Toscaanse Rosé van Le Corti

Venusio Rosato – Verborgen parel uit Toscane

Met de oogst van 2019 brachten de wijnmakers van Villa Le Corti voor het eerst een nieuwe rosé op de markt, de Venusio Rosato. Met vroeg geplukte Sangiovese druiven maken ze een mooi gebalanceerde wijn die zowel fris als tropisch is en waarover critici vol lof spreken. Het is een ideale nazomer wijn, bekijk nu onze actie op deze wijn. De actie loopt tot en met 15 september 2023.

Afgelopen zomer was ik in Toscane bij Villa Le Corti om meer te leren over deze wijn en het wijnhuis.

 

Principe Corsini

Onder de rook van Florence ligt Villa Le Corti, een landgoed in het hartje van de Toscaanse Chianti Classico regio. Sinds de 16 eeuw wordt de land- en wijnbouw op het landgoed door de familie Corsini geleid. Op dit moment staat Duccio Corsini aan het roer van de organisatie, een familieman die het belangrijk vindt dat alles duurzaam en met behoud van cultuur wordt uitgevoerd. Hij noemt zijn wijnhuis een “boutique winery” vanwege de relatief kleine jaarlijkse productie en de precisie waarmee de wijn gemaakt wordt.

Onder de naam Principe Corsini brengt de familie jaarlijks 13 wijnen op de markt. Een aantal hiervan zijn van topkwaliteit maar eenvoudig, terwijl andere horen bij de meest complexe en beste wijnen van de wereld. Vooral de naam “Le Corti”, waaronder alle Chianti’s worden uitgebracht, staat in de wijnwereld bekend om zijn hoge kwaliteit.

De Venusio Rosato wordt ook gemaakt in Villa Le Corti, maar wordt op de markt gebracht onder de naam Principe Corsini.

 

Venusio, frisse Sangiovese

De druiven voor deze Venusio worden eerder geplukt dan gebruikelijk is voor Sangiovese, als ze nog niet helemaal rijp zijn. Hierdoor wordt de wijn frisser en lichter. Na het plukken worden de druiven koud en voorzichtig geperst. Vervolgens start de fermentatie zonder toevoeging van extra gist, aanwezige gisten op de druif en in de kelder zorgen voor de fermentatie. Deze manier van vergisten wordt tegenwoordig steeds vaker weer toegepast. Als het goed gaat levert het een unieke smaak op, maar het risico dat de fermentatie niet goed verloopt (en de wijn niet drinkbaar is) is veel groter.

De wijn wordt gemaakt volgens de regelgeving van IGT Toscana Rosata in het kleine gebied San Casciano in Val di Pesa. De wijnstokken staan tegen een heuvel waardoor ze extra warmte en zon krijgen. Het terroir bestaat met name uit rivierkeien en bruine klei. Elk jaar worden er slechts 5000 flessen Venusio geproduceerd.

In verschillende proefnotities praten wijnkenners over lente in je glas en een vrolijke felroze kleur. Uit mijn proefnotities haal ik met name rood fruit, perzik en een hint mandarijn met een minerale afdronk en een floraal karakter, denk aan verveine en perzikbloesem. De wijn heeft een medium body.

 

Venus, godin van de landbouw

De naam van deze IGT Toscana rosé is gekozen door de zus van Duccio Corsini. Ze werd geïnspireerd door Venus, de godin van het agrarische leven, de natuur, vrede en geluk

Op het etiket zie je een kikker en een aap, symbolen van geluk. De twee dieren zijn afgebeeld met een tros druiven op hun schouders, dit verwijst naar het werk in de wijngaard en het resultaat dat daaruit voortkomt.

Dankzij zijn aard als water- en landwezen, symboliseert de kikker de metamorfose van druiven tot wijn. Het dier is ook een symbool van de lente. De aap daarentegen is, een herinnering aan de speelse kindertijd en een goed humeur.

 

Bekijk hier andere wijnen van Villa le Corti die momenteel in ons assortiment zitten:

Voeg me toe aan je nieuwsbrief en houd me op de hoogte wanneer je nieuwe producten publiceert.